preskoči na sadržaj

Osnovna škola Bršadin

Login

Dogodilo se...

Kalendar
« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Slikovni rezultat za erasmus plus no background

ŠKOLSKO ZVONO

Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Kako do nas?

OSNOVNA ŠKOLA BRŠADIN

 

Duje Zaharića bb

32222 Bršadin

 

____________________________________________________________________

____________________________________________________________________

____________________________________________________________________

 

GEOGRAFSKI POLOŽAJ I SMЈEŠTAJ

Naselje Bršadin  smјešteno je u južnom diјelu Panonske nizine kojom se protežu važne cestovne i željezničke prometnice. Nalazi se na dodiru različitih prirodno-geografskih cjelina gjde se spajaju spačvansko-bosutski šumski basen, pridravska ravnica i vukovarski praporni ravnjak.
Nastanak i razvoj ovog naselja uvjetovao je povoljan položaj na aluvijalnoj ravni rijeke Vuke koja doseže maksimalnu  nadmorsku visinu od  90 m u istočnom dijelu kod šume Đergaj.
Središte Bršadina nalazi se na koordinatama 45° 21′ 40" sjeverne geografske širine i 18° 54′ 21" istočne geografske dužine, što znači da je naselje podjednako udaljeno od ekvatora i sjevernog pola. Takav geografski sjmeštaj utiče na klimatsko-vegetacijska, pedološka te hidrografska obilježja koja uslovljavaju naseljavanje ovoga prostora. U okviru Republike Hrvatske Bršadin se smjestio u istočnoj Hrvatskoj, odnosno u sjevernom dijelu Vukovarsko-srijemske županije, sjeverozapadno od urbanog središta grada Vukovara, a pripada općini Trpinja.

 

 

GEOPROMETNI POLOŽAJ

 

 Neposredno od Bršadina prolazi izuzetno važan koridor za Republiku Hrvatsku, koridor X (Salzburg-Ljubljana-Zagreb- Beograd Solun) i Paneuropski koridor VII koji je na plovnom koritu Dunava te ogranak koridora V, odnosno, koridor Vc (Budimpešta – Osijek – Sarajevo - Ploče). Paneuropski koridor X i koridor VII,  kao i koridore VII i Vc povezuje državna cesta D-55 koji prolazi kroz Bršadin. Iz navedenog proizilazi da Bršadin ima povoljan geoprometni položaj, a širenje Europske Unije na istočne države imat će utjecaja te još više povećat prometnu frekvenciju u smjeru zapad – istok što će se odraziti na naselje.

 Sjevernom periferijom Bršadina prolazi pomoćna magistralna željeznička pruga MP14. Bršadin je udaljen svega 13 km od velikog željezničkog čvorišta Vinkovaca, a tri km od Vukovara. Na udaljenosti od 39 km sjeverozapadno od Bršadina nalazi se makroregionalno središte istočne Hrvatske, grad Osijek. Jugoistočno je smješten najistočniji grad Županije i cijele Hrvatske, grad Ilok, južno je Županja, istočno od Bršadina nalazi se Vukovar, sjedište Vukovarsko-srijemske županije, a sa zapadne strane je Đakovo.

 

 

preskoči na navigaciju